6.6.2013

JYVÄPATONKI


 
 




Maanantai oli ensimmäinen lomapäivä. Heräsin täynnä intoa ja vapautta pirteänä kuin peipponen. Käytin tämän olotilan välittömästi hyväkseni ja aloitin leipomaan leipää. Joku varmaan jo pyöräyttelee silmiään, mutta minä nautin, kun saa tehä kotihommia kiireettömästi. Tulee ihan Martta olo (kaikkella kunnioituksella tätä järjestöä kohtaan :D).Viritin hieman erästä sämpyläohjetta; lisäsin siemeniä ja pyöreiden pallojen sijaan tein taikinasta pitkuloita, eli patonkeja.




JYVÄPATONKI

 
5 dl vettä
50 g hiivaa
2 tl suolaa
0,5 dl öljyä
12 dl sämpyläjauhoja
luraus siirappia
1 dl auringonkukan siemeniä
0,5 dl kurpitsan siemeniä



Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva veteen. Lisää suola ja siirappi. Sekoita puolet jauhoista ja siemenet, vatkaa taikinaa muutama minuutti. Lisää öljy ja loput jauhot. Vaivaa taikinaa vielä, kunnes taikinaan on tullut hyvä sitko (taikinaa venytettäessä siihen muodostuu "kalvo"). Nosta taikina kohoamaan noin 30 min. Kun taikina on kohonnut noin kaksinkertaiseksi, kumoa se pöydälle. Leikkaa reilun nyrkin kokoisia paloja ja pyörittele niistä pitkuloita. Halutessa voit tässä vaiheessa ripotella pinnalle kurpitsan siemeniä. Jätä patongit vielä hetkeksi kohoamaan liinan alle. Ennen uuniin laittoa leikkaa piintaa viiluja, jotta ulkonäöstä tulee kauniinpi. Paista 225 C:ssa noin 15 min.









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti